torsdag den 8. april 2021

Grønlænderen - Lucy Kiehl #4


Af: Marianne Monteau
Forlag: Grønningen 1

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.
Bogen er fjedre bind i en serie. Den kan læses separat, men for den fulde forståelse for plot og karaktere anbefaler jeg, du læser dem i rækkefølge. De 3 andre bøger i serien kan du læsere mere om her: første boganden bog og tredje bog.

Lucy befinder sig stadig i København, selvom der er personlige ting, der skal klares i Aarhus. Dem må hun tackle samtidig med opklaringen af mordet på en ung mand med Grønlandsk baggrund. Selvom manden var misbruger og en borger på kanten, synes det ikke at være i misbrugsmiljøet, de skal finde morderen. Men hvor så? Og hvordan får man viden, når alle i omgangskredsen ikke bryder sig om politiet?
""Vi kommer for at tale om Carl," langede Gert ud. "Minik," mumlede kvinden i sofaen. Mascaraen, som sikkert var lagt ganske nænsomt på for nogle dage siden, var tværet ud, og læbestiften var gnedet ud i det meste af ansigtet. De matte øjne gled op og i, som om de ikke rigtigt kunne bestemme sig. "Han hedder Minik for fan'n. Fat det nu. Ikke Carl. Det er længe siden, noget har kaldt ham Carl. Det er et dumt navn."" (citat side 29)
Samtidig med opklaringen kæmper Lucy med voldsom hovedpine efter hendes voldsomme fald under den sidste sag - og hun finder mystiske billeder og beskeder i faderens gamle bøger, da barndomshjemmet skal sælges. Men der er ikke meget tid til at deale med det, for sagen er mere kompliceret end først antaget, og den menneskelige elendighed myldrer frem i takt med, hun kommer dybere ind i sagen.

Grønlænderen er en krimi, der rummer rigtig meget. Der er et stort persongalleri og flere sidefortællinger. Forfatteren formår endnu en gang at flette det rigtig godt sammen. Jeg var ikke forvirret undervejs og kunne fint følge hovedeplottet og de mange bifortællinger.
Enkelte gange benytter forfatteren sig af tilbageblik, hvor en karakter tænker tilbage på noget, der er sket kort forinden (timer eller dage), og det kan være lidt forvirrende, hvis man ikke lige fanger, at der IKKE er sket et skifte i historien, men er tale om et tilbageblik.

LILLE SPOILER FOREKOMMER HER
En enkelt ting, jeg ikke helt forstod i bogen, er fokus på Lucys hovedpine. Eller, faktisk forstår jeg godt, den nævnes - for i den forrige bog fik hun kraniebrud. Nu blusser hovedpine og kvalme op, og flere kolleger er bekymrede for hende  - men der sker aldrig noget. Den nævnes mange gange, men afsluttes aldrig. Ingen lægebesøg - men heller ingen konsekvens. Det føltes som om, der lige skulle følges op på dette fra sidste bog - det følges bare ikke til dørs.
LILLE SPOILER SLUT

Karaktererne træder tydeligt frem, og jeg kunne fint holde rede på de mange point of views der (som i flere af de andre bøger) er i denne. Det er tydelig gjort og den røde tråd er der - også når der er tilbageblik flere år tilbage.

Temaet er barskt, men ikke for meget. Det er realistisk, selvom det er voldsomt. Det stikker dybere end ens fordomme først antager. Jeg troede, jeg havde regnet plottet ud. At forfatteren havde "afsløret" det hele for hurtigt. Nope - det var ikke sådan, det endte. Det skete flere gange. Samtidig sker der en masse ting i Lucys familie, der også twister alting lidt. Slutningen af bogen kan både lægge op til, vi ikke hører mere til Lucy - eller at alting bliver anderledes fra nu. Hvem ved?

Bogen får 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Jeg har hørt denne som lydbog - og der fungerer den også rigtig godt. Jeg er lidt skadet i forhold til lydbøger. Kan simpelthen ikke høre dem på normal hastighed. Hører dem ofte på 1,5 eller endda 1,75 x normal hastighed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar