lørdag den 1. maj 2021

Viktor


Af: Katarina Von Bredow
Forlag: Straarup&Co

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.
Bogen er anden del af en serie på i alt tre bøger, der hver har deres egen hovedperson. Den kan læses separat uden problemer - jeg har ikke selv læst de andre.

Viktor er flyttet til en ny by med sine forældre. Det er meningen, han skal starte helt forfra, for her er der ingen der ved, hvad der foregår hjemme hos Viktor. Ikke engang Ellinor, hans kæreste ved det. Faktisk er Viktor kommet til at lyve om, at moderen ar kræft. For noget måtte han sige, da hun blev ved at spørge, hvorfor de aldrig tog hjem til ham. Men Viktors mor har ikke kræft - hun har nogle helt andre ting at kæmpe med.
"Viktor kaster et blik over skulderen, som om han kan se rundt om hjørnet, op ad trappen og igennem den lukkede dør længst væk på gangen ovenpå. "Har du givet hende mere end normalt?" Far sukker. "Nej. Enten har hun hamstret, eller også er det lykkedes hende at købe noget et sted. Noget er i hvert fald galt. Men det må vi vel høre, når hun har sovet." (Citat side 22)
Sommerferien gør et endnu sværere for Viktor ikke at fortælle sandheden. Samtidig er det sådan helt generelt lidt svært at være teenager og fyldt med følelser og tanker og en spirende seksualitet, som ens kæreste måske ikke helt gengælder. Hvordan balancerer man det, sammen med en kæmpe hemmelighed?

Viktor er fortællingen om at vokse op med en kæmpe hemmelighed, der kan ødelægge hele ens tilværelse. Eller der er i hvert fald hvad Viktor tror. Det er også en fortælling om at være 13 år, forelsket og i gang med at finde sig selv og sine grænser. Den er 300 sider og af og til føltes det som om der var nogle tråde, der ikke var helt nødvendige for plottet, men det blev egentligt aldrig kedeligt.

Bogen er levende fortalt og det er nemt at følge og forstå Viktor - også når han handler irrationelt. Sproget er let læst, selvom det ikke er en let fortælling. De andre karakterer i bogen er ligeså velskrevet og velfortalt - lige så irriterende og dejlige som 12-13 årige unge er.

Det tunge temaer veksler fint med de mere hverdagsagtige temaer og der bliver aldrig for tungt, men heller ikke for det let, i forhold til, hvad det handler om. Bogen egner sig helt sikkert godt til mellemtrinnet, og er meget relaterbart.

Bogen får 4/5 stjerner: ****

Bonusinfo: Jeg vidste ikke, at det var en serie på 3 bøger. Det gør ingenting - for jeg vil rigtig gerne læse mere om nogle af de andre karakterer der er hovedpersoner i de to andre bøger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar