fredag den 30. oktober 2020

Halal



Af: Kristina Aamand
Forlag: Gyldendal.

Halal er en fortsættelse af Haram. De kan læses separat, men jeg anbefaler, du starter med Hamram. Den kan du læse mere om LINK. Hvis du ønsker at læse Haram først, vil jeg advare om spoilers i denne anmeldelse.

Anisa er flygtet hjem til sin danske kæreste Johannes. Hendes familie mener ikke, hun kan være sammen med en, der har en anden kultur en dem. Anisa mener, hun selv kan og skal vælge, hvad der er bedst for hende. Men kan hendes familie forene sig med det? Hvad hvis de nu fik muligheden for at forstå? Især da Anisa får et brev fra sin søster om, moderen er syg, begynder tankerne at hvirvle. Anisa giver sin familie en chance, for de har skrevet, de vil tilgive hende.

Det er ikke helt den slags tilgivelse, Anisa havde håbet på. Faktisk det stik modsatte. Familien er villig til at tage Anisa tilbage. Altså hvis hun opgiver Johannes, og gifter sig med en mand, de har valg til hende. Anisa har ikke mulighed for af slippe væk. Hun er fanget. Familien har valgt for hende. Mand, liv - og at hun skal bevise, hun stadig er jomfru. Hvordan slipper hun ud? Og kan hun nogensinde forene familiens og hendes egne meninger og tanker om livet?

Halal er en ganske god fortsættelse af Haram. Den er, som Haram, også en del af Gyldendals spurt-serie. Korte(re) bøger med stort indhold. Og igen er det en bog med mange tematikker; mange ting at forholde sig til. Store, tunge emner, som er svære at forholde sig til. Ikke fordi det ikke er velskrevet, men fordi det gør ondt. Det gør ondt at vide, at det her ikke kun er fiktion. At det her er virkelighede for andre mennesker. Det er svært at rumme. Men forfatteren formår at gøre det "spiseligt."

Bogen fortsætter i samme tone og med en lethed i sproget som Haram, og det er dejligt at se nogle bøger, der er lettere at læse, mens om ikke går på kompromis med indholdet. Den har noget på hjerte, og det kommer glimerende frem. Ligesom sidst med endnu en relativt åben slutning. Du kan digte videre, eller prøve at være i hovedpersonens hoved, med alle de konflikter og tanker det skaber.

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg har hørt boen som lydbog. Den varer 2 timer og 20 minutter. Jeg kan ikke holde ud at høre lydbøger på "normal" hastighed. Synes det går alt, alt for langsomt. Faktisk lyder det i mine øre, som om det er på nedsat hastighed, når det er på normal hastighed. Jeg hører det ofte på 1,5 x hastighed, ved nogle bøger helt op til 2 x hastighed. Luna synes det lyder som sludder - jeg kan sagtens følge med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar