torsdag den 18. juni 2020

Det øjeblik du tvivler


Af: Sarah Engell
Forlag: Carlsen

Bogen er hørt som lydbog.

Vigga er virkelig dygtig til at skate. Og hun er hårdfør, for det er hun nødt til at være i en mandesport. Derfor fokuserer hun fuldt ud på skating. Intet skal forhindre hende i at nå lige så langt, og måske endda længere, end sine mandlige konkurrenter. Men så dukker den her fyr op. Charmerende, veltalende, og virkelig vild med Vigga. Han ser lige igennem hende, og han er der, da hun begynder at modtage trusler og devaluerende beskeder. Anonymt selvfølgelig.

Ikke nok med, Vigga hele tiden skal præstere mere og bedre end drengene for at blive set, så skal hun også lægge alle føleser i hjulene - og det er svært, når man er virkelig forelsket. Selvom man ikke helt havde planlagt det. Og så er der Bella, Viggas bedste veninde, der trækker sig ind i sig selv. Med rigtig god grund viser det sig. Pludselig falder et hele sammen om Vigga. Og hvordan træffer man de rigtig beslutninger, når hele ens fremtid afhænger af dem?

Det øjeblik du tvivler er en voldsom fortælling. Den handler om at være mindre værd, alene baseret på sit køn. Den handler om de ting, (unge) kvinder kæmper med mod - og udsættes for. Hvordan de bliver byttekort hos (unge) mænd, der hele tiden vil trumfe hinanden. Den handler om jalousi, at træffe de rigtige valg og at tro på sig selv. På sit eget værd.

Omtrent halvvejs i bogen tænkte jeg, jeg havde regnet den ud. Ikke på den dårlige måde, men at jeg havde gættet, hvem der sendte anonyme beskeder. Og pludselig tager Sarah Engell fortællingen til et helt nyt niveau. Den ændrer stemme, samtidig med den stadig har den oprindelig stemme. Forvirret? Jeg kan ikke komme det nærmere uden at spoile, og denne bog skal ikke spoiles. Den skal opleves, læses, tages ind - og formentlig læses igen. 

Sarah Engell er en af mine yndlingsforfatter - både blandt danske og udenlandske. Fordi hun skriver om det, der er svært. Rigtig svært. Fordi hun gør det flydende, troværdigt og uden at tale ned til sine læsere. Fordi hun skriver råt og uden at lægge fingre imellem - det svære skal ikke skjules. Det skal fortælles. Og det gør Sarah helt sindssygt godt. I et flydende, letlæst sprog, som dog ikke gør bogen for let og legene, men som gør, den ikke er tung eller svær.

Karaktererne er troværdige, og jeg følte virkelig med Vigga. Havde lyst til at tage hende ind til mig. Og lyst til at ruske hende, da hun ikke gjorde det, jeg mente, hun skulle. Da hun hvirvledes ind tankespind og helt vilde hændelser, men ikke selv kan finde vejen ud. Det gør ondt at læse. Især når man ved, denne fortælling er baseret på virkelige hændelser. Virkelige piger, der har del deres oplevelser med Sarah. 

Denne bog er vigtig. Den bør ikke kun læses af de unge, men af deres voksne. Deres forældre, deres lærere, deres klubmedarbejdere. For det her er virkeligheden for rigtig mange unge. Grum virkelighed, som vi er nødt til at se i øjnene. Og hjælpe med at ændre.

For fanden, Sarah!

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg vidste ikke, man stadig siger "ismand" om andre der kysser/man gerne ser kysse. Troede det døde en gang i 00'erne. Men det er så stadig en ting...

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar