onsdag den 10. juni 2020

Afstanden mellem dig og mig


Af: Caroline Ørsum
Forlag: Gyldendal

Jeg har hørt bogen som lydbog.

Laura møder Mille, da hun styrter på sin cykel. Hun tager sig af hende, og i et svimlende øjeblik kysser de. Så forsvinder Mille. Altså lige indtil hun træder ind i Lauras klasse som vikar. Laura ved godt, det ikke er en særlig god idé at være forelsket i sin lærer. Men hun er ikke herre over de følelser, der brænder i hende. Hendes mor er flyttet til Island med sin kæreste, og Laura kan gøre ret meget som hun vil. Selv ikke de bedste venner, Olivia og Valde, kan tale hende til fornuft. For forelskelsen brøler i kroppen.

Der er så mange ting, man nok ikke burde gøre. Men hvad kan man gøre, når Mille er der, og er smuk bor i et kolonihavehus med tilhørende havenisser? Er ens venner der for en, selvom man aflyser aftaler og ses med sin lærer? Og hvad nu, hvis der begynder at opstå rygter om et forhold mellem en elev og en lærer? Hvordan håndterer man det her, når man kun lige er blevet voksen, og slet ikke kan finde hoved og hale i noget?

Afstanden mellem dig og mig er en fortælling om det, vi kalder "forbudt kærlighed." En fortælling om at møde et menneske, som føles så rigtigt for en, men på et helt forkert tidspunkt i livet. Det er en fortælling om, at kærlighed ikke nødvendigvis gør blind - men sætter en masse ting i spil. Og om konsekvenserne af de ting, kærlighed kan få en til at vælge. Eller gøre.

Caroline Ørsum skriver om et emne, der let kan gå hen og blive tungt og meget alvorligt - men hun gør det på en letlæselig måde, med humor og genkendelige situationer. Jeg vil karakterisere det som en "feel-good-bog med en slutning man tror man, gætter, men måske kommer man så alligevel lidt i tvivl om alting og alt kan ske." Lidt langt, men det passer.

Det er befriende med en bog, med en homoseksuel hovedperson, hvor det ikke handler om at finde ud af sin seksualitet eller ikke handler om hele udspringet. Men hvor historien bare handler om kærlighed mellem personer af samme køn, uden at det er en udfordring af den grund. Det er det så af en anden grund i denne bog, men det er ikke seksualiteten, der er er i fokus. Det er relationen. Det er med til at normalisere homoseksualitet.

Følelserne mellem Laura og Mille er virkelig godt beskrevet. Den måde forelskelse sætter sig fast i en, og får en til at gøre ting, man ellers ikke ville. Rammer ens dømmekraft. Nogle vil måske mene, at der ikke bør skrives om kærlighed mellem lærer og elev, som ikke dør med det samme. Men jeg kan godt forstå, hvorfor den er skrevet. Hvorfor den bør skrives. Den er vedkommende. Og jeg tror, det er noget, der sker, mere end vi ved. At nogen falder for en, de ikke bør ses med, men som kærligheden tvinger dem til at gøre. Fordi de slet ikke kan lade være.

Bogen får 5/5 stjerner: *****

Bonusinfo: Jeg har set op til mange lærere. Aldrig været forelsket i en. Men var som barn meget glad for voksne, og talte derfor meget med mine lærere, eller gik sammen med dem, når vi fx var på tur.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar