onsdag den 11. marts 2020

Vi er klimaet - et brev til verden


Af: Anuna De Wever og Kyra Gantois
- i samarbejde med Jeroen Olyslaegers
Forlag: Straarup&Co
Sideantal: 89
Originalsprog: Hollandsk. Dette er en oversættelse af den norske version.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Bogen, eller brevet, som det egentligt beskrives, et til hele verden. Ingen udelukkes. Og det er fordi, klimaet vedkommer alle. Anuna og Kyra er bekymrede for verden. For hvordan det skal gå, hvis ingen tager klimakrisen seriøst. For der skal ske noget nu, skriver de.
"Vi er ikke alene. Ingen er alene på denne planet. Vi er alle forbundet med hinanden på grund af denne jord, som vi deler med hinanden. Og vi synes, vi må vise hinanden, at vi er forbundet. Ikke bare på gaderne i forskellige byer, men også med dette brev" (citat side 19)
I en fornuftig, og dog let bitter tone, henvender de unge sig til hele verden. Gennem forskellige kapitler henvender de sig til politiker og myndigheder, forældre og bedsteforældre og til egen generation. Og til os alle sammen.

Det er en opsang fra bekymrede unge, der forsøger at gøre en forskel. Der forsøger at fortælle os, hvad der foregår i verden, og hvorfor det er vigtigt at inddrage de unge og at tro på, de kan gøre en forskel. Ikke bare verfe dem af, som naive, håbløse mennesker, der alligevel tager for lange bade og bruger for meget tid foran skærmen.

Jeg kan godt lide idéen bag bogen. Jeg går selv meget op i klima og miljø. Men den blev lidt lang og bitter. Den blev lidt for "offer"-agtig, når de unge ikke følte sig set og hørt. Jeg kan godt forstå hvorfor. Jeg kan godt forstå, man ender her, fordi så mange unge får at vide, hvad de gør forkert, eller at de ikke er voksne nok, til at være med i diskussionen. For sådan er det selvfølgelig ikke. Men desværre kommer det ikke helt tydeligt nok frem, hvis du spørger mig. Det drukner lidt i skæld ud af de voksne.

Bogen får 3/5 stjerner: ***.

Bonusinfo: Vi er meget miljøbevidste herhjemme. Vi genbruger, handler miljøbevidst og forsøger at undgå plastik og andre skadelige ting, så meget som muligt. Alle ting tæller, og alle kan være med.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar