mandag den 28. oktober 2019

Pigefest ... for Søren!


Af: Ane Gudrun; illustreret af forfatteren
Forlag: Forlaget Petunia
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er min egne.

Tulle Mulle Myntheberg ønsker sig en pigefest. Sådan en rigtig pink fest - sådan en Bella holdt. Men hun er ikke sikker på, det kan lade sig gøre. For hun har ikke nogen mor. Hun har en far og en Søren. Tulle Mulle overvejer, om man mon kan købe en mor, der kan stå for den der fest?
"Tulle ville bare gerne have en fest som Bellas. "Fa-ar?" spurgte Tulle derfor. "Mhja-a," svarede far med læberne fulde af søm, som skulle hamres i væggen. "Knn man købe en mor?" Far tabte et par søm på gulvet." "Du ved ... min fødselsdag, ik?" sagde Tulle. "Nu igen?" svarede far." (citat fra bogen)
Tulle vil virkelig gerne have en mor, der kan holde en ægte, pink fødselsdag for hende. Faktisk har hun fortalt de andre piger, at hun har en mor. Og hvad nu når de kommer til fødselsdag, og opdager, der slet ikke er en mor? Men Tulle har intet at være bange for. For da hun, pigerne og far kommer hjem til fødselsdag, åbner Lene døren. Hele huset er pink. Ja selv Lene har pink hår. Tulle synes dog, der er noget ved Lene, der minder hende om en eller anden, hun kender.

Pigefest ... for Søren! er en finurlig bog, der fortæller om en familie, der ikke er helt som dem, man møder flest. Men som man trods alt møder flere og flere af. Der er ikke en far og en mor, men en far og en Søren. Forfatteren kommer ikke med forklaringer eller uddybninger til denne konstellation, men gennem hovedpersonens øjne ser vi, hvordan det kan give nogle udfordringer, når man er vant til, at tingene er på en bestemt måde. Nemlig er mødre holder lyserøde fødselsdage og fædre ikke gør.

Børn er, for det meste, ret direkte. De siger tingene, som de tænker dem. Jeg tror, for det meste, ikke der er en bagtanke med det (medmindre vi snakker mobning - men den snak må vi tage en anden gang!), men de undres og lærer på en måde, som vi voksne godt kunnet tage lidt ind. Derfor er det ikke noget at sige til, at Tulle tror, hun ikke kan få en pigefest. Heldigvis kan man blive overrasket over hvad en far og en Søren kan.

Bogen er fint illustreret med klare farer og illustrationer der understreger fortællingen og skaber fin sammenhæng. Da jeg begyndte den anmeldelse, tænkte jeg, at jeg skulle ud i noget med, at det måske ikke havde behøvet være en pink fest og en pige, for det var jo OGSÅ noget sludder, at alle piger vil have det. Men sådan tænker jeg faktisk ikke alligevel. For der er jo altså bare rigtig mange piger, der elsker lyserød. Og det må de gerne. Ligesom Lene (eller hvem hun nu er!) kan lide lyserød. Ligesom far kan lide at hamre søm i. Fortællingen viser en god blanding af det, mange er vant til og det, mange måske synes er nyt at forholde sig til - men som alle bør forholde sig til. Nemlig familiekonstellationer, normer, køn og samfundets tanker og dette. Noget man ikke kan sætte for tidligt ind med, hvis du spørger mig

Forfatteren formår at flette det hele fint sammen i en bog, der ikke er for teksttung, men alligevel fortæller en masse.

Bogen får 5/5 stjerner: *****

Bonusinfo: Jeg har én gang, som barn, holdt en temafødselsag. Det var sammen med en anden fra min klasse og temaet var mexicansk. Vi fik mexicansk mad og legede mexicanske festlege. For sådan nogen findes. Åbenbart.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar