mandag den 26. august 2019

Hjerte af pap


Af: Kristina Aamand
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sideantal: 132. Jeg har hørt den som lydbog på eReolen.
Originalsprog: Dansk

Sifs forældre er skilt - og hendes far har fundet en kæreste, Sif virkelig ikke kan lide. Der er altid kaos hjemme ved faderen og den onde stedmor, mens der er meget mere ro og orden hjemme ved mor. Desuden er det ikke nemt at være 13 år. Slet ikke, når ham der skulle være ens første kys er vild med en anden. Og ens bedste ven opfører sig anderledes, end han plejer. Hvordan afslører man, at den onde stedmor i virkeligheden er en heks? Kan sort magi hjælpe? Og hvordan overlever man, at være 13 år?

Hjerte af pap er en virkelig velskrevet roman. Der er ingen tvivl om, at forfatteren kan noget med ord. Sproget er lækkert, flydende og tilpasset både emne og målgruppe. Bogen er fyldt med humor og den er virkelig beskrivende og rammende. Alt sammen noget der er med til at understrege de emner, der tages op.

For det er bare ikke særlig nemt at være 13 år. Slet ikke når man er skilsmisse barn, har fået bonussøskende og en stedmor, der laver helt om på ens far. Og selvom Sif måske ikke kan betegnes som barn længere, nok nærmere ung, er der stadig et håb i hende om at forældrene vil finde sammen igen - hvis bare hun kan få den nye kæreste væk. Noget jeg er sikker på, rigtig mange børn (og unge) kan sætte sig ind.

Udover at beskrive det kaotiske skilsmisse liv, hvor reglerne er forskellige, alt efter hvem man er hos, tager bogen også andre emner op, som børn og unge kan have brug for at læse om og spejle sig i. Venskaber, den første forelskelse, pinlige handlinger - og det hele i en stor blanding af humor, varme og kærlighed til dem, forfatteren skriver om.

Der kom mange følelser i spil, mens jeg lyttede til bogen. Jeg følte med Sif, fordi hun bare så gerne vil tilbage til den hverdag, hun engang følte sig tryg i. Samtidig havde jeg lyst til at ruske hende lidt, fordi hun ikke bare kunne give slip på netop det håb. Oven i det var der den sure mor, der altid skælder faderen ud, den irriterende stedmor, der tror man kan få onde ånder væk fra lejligheden, og faderen der bare synes, alt er okay og alt nok skal gå. Pisseirriterende voksne, der ikke forstår, hvordan det er at være 13, på vej til at være ung og midt mellem to familier. Jeg blev ikke sur på bogen eller fortællingen - men karaktererne. Og det på den gode måde. For det viser at forfatteren virkelig formår at nå ind til de følelser, der er i netop den situation og de temaer der skrives om.

Jeg er sikker på, at børn og unge fra 10-11 år vil kunne lide at læse om Sif og kunne spejle sig i alle de følelser hun har i sig - og af og til har uden på tøjet.

Bogen får 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Jeg er selv skilsmissebarn. Heldigvis husker jeg det som en rimelig nem skilsmisse. Altså bortset fra det selvfølgelig var helt forfærdeligt i starten, som det jo altid er for børn, når forædlre går fra hinanden.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar