tirsdag den 11. juni 2019

Sygt eller sundt


Af: Ida Donkin
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sideantal: 216
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Tvivler du på, om vacciner er gode for dine børn? Overvejer du, om ingefærshot og gurkemeje kan helbrede din forkølelse? Tror du, alternativ behandling er vejen frem? Så er du ikke alene. Over 1,3 millioner danskere benytter sig af alternativ behandling årligt. Men det er ikke altid så naturligt, som det påstår.
"I bogen har jeg forsøgt at illustrere, at problemet har mange fædre. Jeg har gennemgået bloggeres ansvar for ikke at viderebringe dårlige råd og forkerte anvisninger til deres mange følgere. Jeg har beskrevet, hvilket ansvar journalisterne har for ikke at udlede sandheder, hvor der ingen sandhed er, og for ikke at puste overskrifter unødigt op i henvendelsen til deres læsere. Jeg har beskrevet, hvilket ansvar politikerne har for deres vælgere, forskerne for deres tilhørere, techgiganterne for deres brugere, lægerne for deres patienter og alternative behandlere og industrien for deres kunder." (citat side 191)
Det er ikke ufarligt at bevæge sig ud på den alternative rute, men alligevel er det en vej, mange vælgere. Politisk ser det også ud til, at "globale trends" kan veje tungere end evidensbaseret forskning. Hvordan finder man rundt i junglen af råd, der deles på sociale medier, bloggers udtalelser og artikler i aviser, der søger læsere fremfor den sikre sandhed?

Ida Donkin er læge, ph.d og en del af foreningen Læger Formidler. Desuden har hun podcastserien Sundhedsjunglen, der beskæftiger sig med mange af de samme ting, der kan læses om i bogen. Det er tydeligt at læse, at hun har en mission. En mission om at hjælpe dem, der har svært ved at navigere i alle de råd og behandlingsmuligheder, vi får smidt i hovedet hele tiden.

Hvem har ikke set en reklame på Facebook eller instagram, der lover evig sundhed, hvis du blot følger tre enkle tips? Eller målrettede reklamer for ingefærshot, detox-kits og juicekurer? Kan du huske, da Fie Laursen var på vandfaste, eller Søs Egelind der talte for medicinsk cannabis? Vi udsættes dagligt for disse ting, og der er ikke noget at sige til, vi så ivrigt kaster os ud i detox, køber mængder af vitaminpiller og forsøger at tabe os ved at drikke juice. Men det kan have store konsekvenser for dem, der ikke tænker sig om.

Vidste du, at 14 mennesker har fået punkteret deres lunger, fordi de fik akupunktur på brystkassen. Og vidste du, at såfremt det ikke er en læge, der har udført det, kan de ikke rigtig klage over fejlbehandlingen? Vidste du, der ikke findes evidens for, at akupunktur virker? At der ikke er lavet tilstrækkelige studier omkring brugen af medicinsk cannabis, men at politikerne godkendte en forsøgsordning, blandt andet fordi (den daværende) sundhedsminister mente, vi burde se på de globale trends? Vidste du, at det IKKE er muligt at hjælpe kroppen med at komme af med affaldsstoffer? Altså såfremt du har din lever og mindst en fungerende nyre. Store doser af visse vitaminer kan være direkte skadelige, og manipulering af led (som der sker hos en kiropraktor) kan i værste fald medføre blivende funktionsnedsættelser. Disse er blot nogle af de ting, forfatteren bruger som eksempler.

Det er nemlig en bog skrevet i et letforståeligt sprog, med masse af eksempler til at forklare de lidt mere komplekse forklaringer. Når det er nødvendigt for forfatteren at bruge videnskabelige forklaringer og ord, er der altid en forklaring med, der er let at forstå.

Nogle vil måske mene, at bogen er ensporet. At den ikke giver alternativ behandling en chance. Men forfatteren forsøger at forklare, hvorfor man skal være så påpasselig. Hun beskriver hvorfor, der er så mange, der synes, det virker, når nu der ikke er nogen dokumenteret evidens for det. Ligesom der er forklaringer på både placebo- og noceboeffekten.

Efter hvert kapitel er der en kort opsummering af, hvad man som læser skal tage med sig fra kapitlet, og der er ligeledes en liste med konkrete forlag til, hvad der skal gøres (politisk og samfundsmæssigt), for at få en mere sikker tilgang til alternativ behandling.

Jeg kan (især som sundhedsfaglig) være bekymret for, om dem der vælger at læse bogen, er dem der (ligesom mig) allerede ved noget om emnet. At man læser den, for at få styrket sin viden på området. Jeg vil ønske, bogen når ud til alle dem, der er i tvivl og dem, der allerede tror, man kan detoxe sin krop eller at vacciner giver autisme. Desværre tror jeg, det er en målgruppe der er svær at nå med denne bog - men hvis du kender mennesker med disse overbevisninger, råder jeg dig til at købe OG løse denne bog højt for dem!

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Der er én ting, jeg er ked af, ved denne bog. Den beskriver mennesker med psykisk sygdom som fx "skizofrene patienter" eller "svært depressive mennesker". Man ER ikke sin sygdom. Man har den. Man HAR skizofreni/depression/angst. Man er det ikke.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar