søndag den 4. oktober 2020

Haram



Af: Kristina Aamand
Forlag: Gyldendal

Kærester er haram i Anisas familie. Altså forbudt. Du bliver forlovet med en, der har samme bagrund som dig. Så bliver du gift. Og så kan du begynde et liv som en familie. Hvis du har været sammen med en mand, før du bliver gift, er du som en hvid væg, med en sort plet. Beskidt og ødelagt. Anisa udøver haram. For hun er sammen med Johannes. Nogen har set dem sammen, og nu er Anisa nødt til at kunne stole på sine veninder, for at få hjælp.
""Hvis jeg skal kunne stole på jer, så skal vi alle sammen have noget på spil." Jeg ser alvorligt på dem begge. De er helt stille. "VI skal stå lige. Vi skal alle sammen kende hinandens hemmeligheder. For så ved vi, at vi aldrig kan stikke hinanden i ryggen. Hvis jeg stikker dig, stikker du mig. Og så vil det være som at sladre om sig selv. Forstår I? Hvis en falder, så falder vi alle tre. Hvis vi står lige - så bliver vi frie."" (citat side 33)

Anisa kan ikke undvære Johannes, men når hun er sammen med ham, sætter hun hele sin families rygte på spil. Hun er nødt til at holde det hemmeligt. Men hvordan kan hun det, når alle holder øje med alle? Rygtet er allerede ude, og Anisas far taler om at rejse til Marokko. Hvor der måske skal være et bryllup. Anisas søster siger, det ikke er noget problem at bevise, hun ikke har været sammen med Johannes - Anisa skal bare få lavet en gynækologisk undersøgelse og vise, at der ikke er en sort plet, på den hvide væg.

Haram er en del af Gyldendals SPURT-serie. Små bøger, der er lette at læse, men som har utroligt meget på hjerte. Og det har Haram. Den er svær at læse. Ikke fordi sproget er tungt, eller sætningerne for lange. Fordi det gør ondt at vide, at nogen har så svært ved at få lov at være sammen med dem, de har lyst til.

Romangen bringer vigtige emner op. At leve i to verdener, der slet ikke kan forenes. Myten om mødommen. Hvem man kan tale med, i en verden, hvor alle vil beskytte sig selv først. Mange temaer i en lille bog, men ikke for mange. Det hele bindes sammen med en fin, rød tråd - også selvom der kortvarigt skiftes til at fortælle om en helt anden hovedperson (eller en biperson, der lige får lov at fylde en anelse mere).

Slutningen af romanen er relativt åben og jeg er sikker på, fortællingen vil være god at bruge i undervisningen af de større klasser. Både fordi den kan åbne op for rigtig mange samtaler og nye forståelser af verden, og fordi den kan bruges godt i tolkning og analyse og som  "skriven-videre-på-en-slutning"-undervisning.

Bogen får 5/5 stjerner: *****

Bonusinfo: Jeg har, ubevidst, lyttet til 4 bøger af denne forfatter i træk. Hjertet af pap-seriens to sidste bøger, denne og opfølgeren til denne, nemlig Halal. Som der senere kommer en anmeldelse af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar