fredag den 17. juli 2020

Hvad så hvis jeg er?


Af: Janni Olesen
Forlag: Gyldendal

Bogen er hørt som lydbog.

Jonny er 17 år, og han hader at gå i gymnasiet. Hans fravær er alt for stort. Det eneset, han ikke hader, er musik. Musikken sætter ham fri på en måde, han ellers ikke kan være det, i den lille lorteby han kommer fra. Heldigvis får han lov at starte på højskole. Et sted, hvor han kan være præcis, den han ønsker. For ingen kender ham. Eller de ting, han går og tænker på.

På højskolen er han tvunget til at bo på værelse med Daniel, men det måske slet ikke så slemt, som han først havde regnet med. For Daniel inviterer ikke piger med hjem i tide og utide. Det gør Jonny heller ikke. For han er slet ikke vild med piger. Til gengæld bliver han voldsomt fascineret af den voksne musiker, der bor ved siden af højskolen, og som taler samme sprog som ham: Musik. Og er der egentligt noget galt i at forelske sig i en voksen mand? Desuden er der også Jessica, der virkelig gerne vil frem. Selvom Jonny ikke ved, om det er en god idé.

Hvad så hvis jeg er, er ikke nogen lang bog. Men den har eddermanme noget på hjerte. Det er flere fortællinger i en, der flettes sammen på en virkelig fin måde, så det hverken bliver for meget eller for lidt. Af og til skiftes fortællervinklen, hvilket givet nogle fine brud i teksten.

Der er mange tematikker, og masser af symbolik - og jeg ville ønske, det var denne slags litteratur jeg læste i 9. klasse (og ikke Martin og Victoria, som jeg ved gud håber ikke bruges i undervisningen længere!). Ikke nok med de er velskrevet, er den interessant og sætter fokus på så mange vigtige ting. Ensomhed, identitet, seksualitet, at vælge sin fremtid, forbudte følelser, at turde være sårbar, ikke at være som de andre - der er mange ting i fortællingen, der kan åbne op for samtaler de unge imellem og ikke mindst mellem de unge og deres voksne.

Jeg kendte ikke forfatterens navn, og jeg var ikke udpræget vild med bogens forside. Den mindede mig om nogle af de dårligere ungdomsbøger fra min teeangetid - men bagsideteksten var heldigvis nok til at lokke mig; og jeg tog fejl. Bogen er ikke som dem, jeg læste en gang. Den bringer noget nyt med sig, og den bringer vigtige ting med sig, på en virkelig god måde. Jeg håber, den vil blive brugt i undervisningen af de større elever!

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: I folkeskolen læste vi primær lidt ældre litteratur. Jeg håber virkelig de mange dansklærere derude ved, der findes så meget god NY litteratur til unge. For selvom Bjarne Reuters 7.A bestemt var spændende, tror jeg ikke, den er så interessant nu. Og DROP så Martin og Victoria. Den ER død.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar