tirsdag den 23. juni 2020

Børn i andre lande


Af: Sofie Maria Brand
Illustrationer: Rasmus Juul
Forlag: Gyldendal

Bogen er et anmeldereksemplar. Alle meninger er mine egne.

Har du, eller dit barn, nogensinde tænkt på, hvordan det er at være barn i et andet land? Mon børn går i skole på samme måde andre steder? Spiser det samme? Leger det sammen?
"Hej, jeg hedder Carlos og er ti år. Jeg bor sammen med min mor i storbyen Rie de Janeiro. Her er varmt hele året. Vores to store stande hedder Copacabana og Ipanema. Der mødes alle. Vi spiser, spiller beachvolley og står på rulleskøjter." (citat side 8)
I denne farverige fagbog for børn, kan du besøge 13 forskellige lande og møde endnu flere børn. Du kan lære facts om landet, du besøger, som fx hvor mange der bor, hvad de primært spiser, hvilke dyr man kan møde og hvor længe man skal gå i skole.
"SÅ VED DU DET. Den Kinesiske Mur er verdens længste bygning. Det sige, at man kan se den helt fra månen. Muren er over 6000 km lang. Det er lige så langt som fra Danmark til Afrika. Muren blev opført for at beskytte landet mod fjender." (citat side 13)
Der er masser af tekst i bogen, men der er ligeså mange illustrationer, der passer til det skrevne. Der er masser af farver og detaljer i illustrationerne, så det er aldrig kedeligt at sidde og studere bogen, selvom man måske endnu ikke selv kan læse ordene.

Hvert kapitel, eller hver fortælling om et nyt land, har samme fremgangsmåde. Nogle facts, noget om landets historie, et par børn der fortæller, hvordan livet er, og så kan man også lære at tælle til ti. Det giver genkendelighed hele bogen igennem.

Barnet skal være en rimelig stærk læser, for selv at læse bogen, men den egner sig i den grad også til at blive læst højt. At læse om andre lande og kulturer lægger op til mange snakke om, hvordan det er at være barn i Danmark - og hvordan det må være, at leve under helt andre forhold. Det kan give anledning til nogle dybere, og måske sværere snakke, om ulighed, fattigdom, demokrati, udseende og kultur - og meget andet, som jeg ikke synes, man kan begynde med for tidligt. Børn skal inddrages i disse ting, og vi skal starte tidligt, så de ved, de vil møde mennesker, der ikke er som dem eller leve som dem.

Denne bog vil jeg virkelig anbefale at man læser med sine børn. Og får sig en god snak bagefter!

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg er virkelig ikke særlig god til geografi. Eller flag-genkendelse. Men jeg er især dårlig til at læse tal højt på fremmede sprog. Fandt vi ud af.....

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar