søndag den 1. december 2019

Liljas Eventyr - Dyndkarlens tårer

Af: Josefine Ottesen
Illustreret af Christian Højgaard
Forlag: Alvilda
Sideantal: 149
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Alfeprinsessen Lilja bor ved Nøkkerosesøen. Hendes far er alfekonge og hun er altid passet på af de to vagtfrøer Kvæk og Kvak. Eller - de prøver. For Lilja vil gerne flyve sine egne veje og tage på eventyr. En dag svæver Lilja udover spejldammen, hvor hun opdager, hvor farlig Dyndkarlen kan være.
"Man forventer, at prinsessen fremover er bedre bevogtet," snerrede Generalen. "Man er skuffet over jeres indsats, agent Kvæk og Kvak. Havde man ikke lige været i området, og havde Ranu og Bukki ikke råbt op, havde Lilja nu været i Dyndkarlens magt. Sker det igen, må man se sig om efter nogle andre vagter." (citat side 42)
Heldigvis slipper Lilja fra Dyndkarlen. Men alfedrengen Duni er forsvundet - og måske er han ikke sluppet væk? Selvom alle andre siger, alfer ikke kan omgås moslinger, så er Lilja alligevel glad for Mossi vil hjælpe hende med at finde Duni. For han ved en masse ting om det, der sker på land, som Lilja aldrig har hørt om.

Liljas eventyr er lige netop det - et rigtigt eventyr. Med alfer, moslinger, talende humlebier og uhyggelige væsener. Alting i fortællingen har en plads - og er på en måde levendegjort. Lige fra blomsterne, der passer på deres alfer, til vandløbene der sladrer. Alting hænger sammen. På en fin og farverig måde, som jeg er sikker på, de fleste børn vil finde fascinerende.


Der er rigtig flotte og farvestrålende illustrationer - og nogle i sort/hvid hvor det passer ind med det, der sker. Der er masser af kigge på og tale om, og det er vældig fantasifulde illustrationer. Bogen egner sig rigtig godt til højtlæsning og samtale om det, der sker undervejs. Kapitlerne har en god længde, så der kan læses et kapitel inden sengetid - eller hvornår man læser med sine børn.

Undervejs er der også fine pointer omkring venskab, forskellighed, rygter, sorg og andre emner, som børn vil møde i deres dagligdag. Alting flettet sammen i en eventyrlig verden.

Bogen får 4/5 stjerner: ****

Bonusinfo: Jeg har aldrig rigtig læst så mange af den slags eventyrbøger som børn. Mere ovre i fantasy-genren. Men det er virkelig en hyggelig ting. Sådan nogle eventyr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar