tirsdag den 17. december 2019

En elefant på værelset


Af: Ane Gudrun
Forlag: Calibat
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Otto er ikke så god til at få sagt fra overfor sin lillesøster. Hun kommer hele tiden og tager hans sovedyr. En dag flytter der en elefant ind på værelset. Og jo mindre Otto får sagt fra, des større bliver elefanten. Den bliver til en kæmpestor elefant i værelset.
"Den så ikke farlig ud, elefanten, ikke i starten i hvert fald. Sådan mere end anelse trist med de lysende øjne. Og i starten var en heller ikke ret stor. Ikke større end, at Otto kunne skjule den med sit prikkede babytæppe. Bare lige dække den, så den ikke stirrede på ham hele tiden. Det skete ikke på én gang, at den blev større. Bare lidt ad gangen." (Citat fra bogen)
En elefant på værelset er en fint illustreret børnebog om et stort og vigtigt emne. Nemlig det at sige nej og sige fra - og at blive respekteret. Det er en svær ting - selv for mig, der er voksen og burde vide, hvad jeg har ret til og krav på. Ottos følelser vokser og vokser i ham, så elefanten på værelset bliver kæmpestor og frygtindgydende. Det er et rigtig godt udgangspunkt til en samtale med de børn, man læser bogen sammen med.

For hvad sker der egentligt, når vi gemmer tingene indeni og ikke siger dem højt? Hvordan kan man sig fra på en god måde, så man ikke eksploderer som Otto gør til sidst, fordi han ikke har gået sagt fra noget før. Det er disse ting, bogen kan hjælpe med at få snakket om.

Bogen er ikke for teksttung, og der er illustrationer og tekst på alle siderne - så intet af det overdøver det andet. Karakterenes ansigtsudtryk og dermed følelser kan let afkodes, hvis børnene har en alder, hvor dette er muligt. Ellers kan man bruge disse udtryk til at sætte ord på følelser, som børnene måske netop er ved at stifte bekendtskab med.

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonus: På mit arbejde, arbejder vi ud fra pincippet om at tilbyde noget andet, hvis man bliver nødt til at sige nej. Som fx: "Nej, jeg kan desværre ikke gå i Netto med dig lige nu - men jeg har tid til at gå ud i automaten, så du kan få noget derfra." Selvfølgelig ikke hvis det handler om vold eller andre ting, der ikke er okay. Her er et nej stadig brugbart.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar