lørdag den 27. april 2019

Små mennesker, store drømme #Simone de Beauvoir


Af: Isabel Sánchez Vegara
Illustreret af Christine Roussey
Sideantal: 32
Originalsprog: Spansk. Læst på dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Simone blev født i 1908. En tid hvor der stadig var stor forskel på mænd og kvinder. Selvom familien mistede en masse under 1. verdenskrig, prioriterede de at Simone fik en uddannelse.
"Simones far beundrede sin datters store lyst til at lære nye ting. Han sagde stolt, at hun havde en hjerne som en mand. Simone tænkte: "Er en piges hjerne ikke lige så god som en drengs?" (citat fra bogen)
Simone var ikke interesseret i at indrette sig efter samfundets normer. Hun studerede filosofi og mødte Satre som hun blev kærester med. De valgte ikke at gifte sig, eller bo sammen, på trods af, hvad alle andre måtte tænke. For hvorfor skulle de nu egentligt det?

Fortællingen om Simone de Beauvoir er også fortællingen om "feminismens moder." En kvinde der var fremme i skoene og ikke lod sig styre af samfundet eller dem, der måtte være uenig i hendes tanker. Jeg synes ikke, man kan introducere den slags historier for tidligt for børn.

Endnu en gang har forfatteren, i samarbejde med illustratoren, formået at lave en fin, kort fortælling, der rummer utrolig meget. Bogen lægger op til en snak om køn, roller og rettigheder og ar bryde ud af normen. Noget der, synes jeg, skal introduceres så tidligt som muligt.

Som de andre bøger, i samme serie, er det en lækker kvalitet, med flotte farver og billeder. Teksterne er korte og klare, så det ikke er for indviklet, men samtidig ganske beskrivende. Som voksen nyder jeg at læse bogen, selvom jeg ikke har noget barn at læse den med.

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg har haft fransk i folkeskolen og 10. klasse. Jeg kan derfor godt udtale Beauvoir. Ret meget fransk kan jeg nu ikke tale. Sådan til turistbehov. Måske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar