søndag den 21. april 2019

Små diskrete drab

Af: Jussi Adler-Olsen
Forlag: Politikens Forlag
Sideantal: 114
Originalsprog: Dansk

Bogen er tilsendt som gave fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Små diskrete drab er to kriminoveller samlet i en lille, fin bog. Den indeholder novellerne Sprækken og Små diskrete drab. Begge tidligere udgivet. Den sidstnævnte under titlen Små pikante drab.

I Små diskrete drab følger vi Lars, der netop er blevet skilt. Hans kone mente, han var blevet kedelig. Derfor gør han nu en indsats og opsøger en skøndhedssalon. Men den slags er dyrt, og Lars har ikke råd til at fortsætte. Men det findes der måske en løsning på.
"Lars rynkede brynene. Hvad var det lige, kvinden sagde? Den skulle han godt nok have listet en ekstra gang rundt om hjernebarken, før den trængte ind. Hundrede tusinde kroner, ja hvad som helst - havde hun virkelig sagt det. Mon hun ligefrem mente, at hun ville betale hvem som helst hvad som helst for at skaffe hendes mand af vejen? Det var en interessant overvejelse." (Citat side 17)
Lars indser, at det er løsningen på hans problem. Han kan hjælpe disse fine kvinder i nød og samtidig skaffe alle de penge, han har brug for. Han skal bare sørge for, det ikke tager overhånd og at han ikke bliver opdaget. Men måske er det ikke helt så let, når det kommer til stykket?

I Sprækken findes et ældre ægtepar myrdet i en mindre, tysk by i 2009. Der er ingen oplagt gerningsmand og heller ej noget oplagt motiv. Faktisk skal vi helt tilbage til Anden Verdenskrig for at finde ud af, hvorfor dette ægtepar skulle slås ihjel.
"Første nat på loftet hørte han bombedrønene inde fra Dortmund, men han bad ikke til Gud. På Østfronten havde han hørt nok bønner blive sendt forgæves mod himlen. Nej, Gud var der ikke længere. Ikke for dem. Og bomberne faldt, og larmen syntes evig. I månederne efter, når Sigrid kom op på loftet med mad til ham, så hun på ham med kolde øjne, som om de aldrig havde elsket hinanden." (citat side 101/102)
Uwe må gemme sig på loftet i hans og Sigrids lejlighed. Han vil ikke arbejde som soldat for Naziregimet længere. Han forventer, krigen snart vil slutte, så han kan genoptage sit liv. Men i følge Sigrid, som kommer med mad til ham to gange i døgnet, vinder Hitler krigen og Uwe må fortsat blive på loftet. Snart flytter hans fætter ind. Kun for at hjælpe, proklamerer Sigrid. Men hvorfor må Uwe ikke få en avis? Eller en radio?

Små diskrete drab er to spændende noveller, der formår at gøre det, kriminoveller skal. De har en interessant grundhistorie og så et twist. Det er svært at skrive så meget om selve novellerne, for det ville være synd at spoile dem.

Faktisk er dette mit første bekendtskab med forfatteren. Jeg har tre af hans andre krimier stående i reolen, men er (desværre) ikke nået dertil endnu. Jeg kan godt lide skrivestilen og sproget er beskrivende og flydende. Det er tydeligt, forfatteren har sans for at skrive krimi og bygge historierne op, så man tror, man har en idé om, hvad der foregår - og så alligevel ikke ved noget.

Præmissen for en god krimi er selvfølgelig, at der sker noget uforudsigeligt. Så jeg blev ikke overrasket over, de ikke endte, som de lagde op til. Men jeg havde ikke forudset slutningen på fortællingerne . Og for mig er det et af succeskriterierne i en god krimi. At blive overrasket.

Novellesamlingen får 5/5 stjerner: *****

Bonusinfo: Jeg har købt mine tre Jussi-krimier i genbrugen. Et af de bedste steder at lede efter billige bøger!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar