Forlag: Høst & Søn
Sideantal: 120
Originalsprog: Dansk
Simon er lige begyndt på en ny skole. I en klasse hvor fodbold er sejt, mens Minecraft-videoer på youtube ikke er det. Simon vil gerne være en berømt youtuber, og det bliver man ikke af at lave dumme Minecraft-videoer. Heldigvis vil Rosa fra klassen gerne hjælpe ham med at filme en ny slags videoer.
"Kort efter sad Simon i Rosas køkken. På en høj stol ved en bardisk. Foran ham stod en tallerken med en rød chili. Rosa sagde, at den røde var mildest. Hendes mor havde både røde, gule og grønne. Rosa rodede med at sætte sit kamera på stativ. Hendes kinder var næsten lige så røde som Simons chili. Hans hænder føltes klamme." (citat side 31)Simon får god respons på sin chili-challenge. Men en, der kalder sig Seb05, udfordrer ham til at gøre vildere ting. Simon går ud fra, det er Sebastian fra hans nye klasse. En rigtig strid fyr, der gjorde grin med Simons tidligere videoer. Første udfordring er at kysse hans nye lærer på munden. Herefter bliver det vildere og vildere.
Selfie Simon er en fortælling om, hvad sociale medier kan gøre ved os. Det er en velskrevet, kort roman, der rammer målgruppen godt. For der sidder helt sikker mange derude, der gerne vil være berømte på nettet. Det ser så nemt ud, for dem der allerede er det. Men det er svært at gøre det, der skal til. Alting skal være vildere og større for at tiltrække opmærksomhed - og hvordan ved man, som 11-12 årig, hvor grænsen skal trækkes?
Sproget er flydende og karaktererne troværdige. Det er svært ikke at spoile lidt, men en af udfordringerne virker ganske svær at skulle udføre for en 5. klasses-elev, men det gør nu ikke noget i denne sammenhæng, for det er med til at understrege, hvordan vi kan blive blinde i forsøget på at blive anerkendt.
Simones følelser af ambivalens er godt beskrevet. Han kan godt se, han måske går over stregen, eller at det hele er lidt for meget - men det trækker sådan i ham at blive berømt. At blive anerkendt i sin nye klasse. At være noget, og ikke bare den nye dreng.
Jeg håber, bogen kan ramme ned i målgruppen og sætte gang i nogle tanker omkring de sociale medier. Det ville være en god bog at læse på klasseplan og bruge i undervisningen.
Bogen får 4/5 stjerner: ****.
Bonusinfo: Jeg ville være skuespiller, da jeg var omkring samme alder som Simon. Eller sangerinde. Indtil jeg indså, jeg ikke ejede noget talent i den retning. Heldigvis var der ikke nogle sociale medier den gang, jeg kunne have gjort mig selv til grin på!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar