fredag den 9. august 2019

Kærester - en bog om Mille


Af: Pernille Sloth Lindhardt
Illustrator: Mette Bødker
Forlag: Alvilda
Sideantal: 85
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatter og forlag. Alle meninger er mine egne.
Bogen er nr. 2 i serien om Mille. Jeg har ikke selv læst nr. 1 og den kan læses selvstændigt, men jeg vil altid anbefale, man starter fra begyndelsen.

Mille og Markus er blevet kærester. Hvilket er fantastisk. Men Mille er ikke helt sikker på, hvordan man egentligt er det der kærester. Skal de tale sammen i klassen eller ej? Og hvad med Sofie? Hun var jo kærester med Markus. Men han slog op for at være sammen med Mille.
"Mille står ubevægelig med mobilen i hånden. Hendes mave begynder at trække sig sammen til en knude. Hvor er de bare tarvlige. Det er så tydeligt, at de fryser hende yd. Og så på Tik Tok, hvor alle kan se det. Hun stirrer tomt ud i luften. Hun kan mærke, at vreden inden i hende vokser side om side med gråden. Hvor er de bare leder, tænker hun." (citat side 38)
Det er ikke helt let at være Mille. For udover at prøve at finde ud af, hvordan man er kærester, og der også fnidder i pigegruppen i 5. klasse. Det kommer så langt, at nogen opretter en falsk profil på Instagram hvor Mille bliver hængt ud som løgner. Og så er der også pludselig Stor fra 6. klasse, der smiler så sødt til hende.

Kærester en en sød og fin fortælling om, hvordan det er at gå i 5. klasse og prøve at finde ud af alt der, der følger med at blive ældre. Temaet med sociale medier, og det der kan gå skævt med dem, er en af de ting, jeg synes er rigtigt godt at inddrage. Det fandtes ikke, da jeg var barn, og er derfor ikke med i mange af de ældre børne/tween-bøger. Men det er vigtigt at få sat fokus på.

Sproget og karaktererne fremstår troværdigt i forhold til målgruppen. Jeg husker selv 5. klasse som noget af det mest forvirrende. At være 11-12 år er ikke nemt. Der er så mange følelser og tanker og ting, man skal til at lære og forholde sig til. Derfor er det vigtigt, der er bøger som denne, man kan spejle sig i og se, man ikke er den eneste, der ikke ved, hvordan man kysser. Eller hvem man skal tale med det om.

Jeg kunne godt ønske mig, delen med de sociale medier og den falske profil havde været mere uddybet. Der er så meget på spil i dag, når det kommer til sociale medier. Men jeg forstår godt, hvorfor den ikke er længere, da det er en bog, til en aldersgruppe, hvor det ikke skal være alt for langtrukkent. Ligesom bogens længde er god til børn, der ikke har mod på en lang bog, men er træt af at læse om lidt for simple emner.

De små illustrationer undevejs bryder lange tekststykker på en måde, så det ikke føles som tung læsning, hvilket er rart, hvis man endnu ikke har mod på længere bøger eller ikke er så læsestærk.

Alt i alt en rigtig fin fortælling om Mille og de ting, der følger med at være 11 år. Jeg vil glæde mig til at læse videre om Mille og de ting, hun møder på sin vej.

Bogen får 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Da jeg havde læst denne bog, fik jeg helt lyst til at skrive tweenbøger. For der er bare så mange vigtige ting, jeg synes børn og unge skal kunne læse om, og spejle sig i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar