tirsdag den 6. august 2019

Katinka og Bøvserne


Af: C.G Valentin
Illustreret af: Thea Bæhrenz
Forlag: Forlaget Petunia
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Katinka har drukket rigtig meget sodavand hjemme hos sine bedsteforældre. I bilen slår hun en bøvs. Hendes mor siger, hun skal sige undskyld, fordi det ikke er pænt at slå en bøvs. Det sætter virkelig gang i tankerne og fantasien hos Katinka.
"Måske er en bøvs en lille person? En lille person som bor i hendes mave. Hvordan mon sådan en lille fyr ser ud? Katinka forestiller sig, at den er rund og ligner en lille sky. den kan også forme sig til det, den gerne vil, ligesom skyer kan. Men Katinka tror ikke, den er hvid som skyerne. Den må helt bestemt være brun eller grøn. Det passer bedst til en bøvs" (citat fra bogen)
Katinka får fantaseret sig til en hel fortælling om Bøvserne. Deres liv i maven, familier og hvordan de mon har det. Så da hun igen skal bøvse, er hun helt bekymret for, hvordan det skal gå, hvis hun slipper en Bøvs fri, så den forsvinder fra sin familie.

Katinka og Bøvserne er en fin lille fortælling, der formår at billedeliggøre den måde, børn kan tænke meget konkret på. Ord bliver taget bogstavligt og kan sætte gang i en hel masse. En fin billedebog, der kan bruges til at tale med børn om den måde, vi taler på. Om ord, der kan betyde flere ting og om hvordan sprog kan være ganske forvirrende.

Eller det kan være en bog, om en familie af bøvser, der bor i Katinkas mave. Det behøver ikke altid være dialogisk læsning - men jeg kan godt lide, når bøgerne lægger op til dette. Så kan man selv vælge, om dagen eller tiden lige passer til det ene eller det andet.

Illustrationerne er farverige og med klare farver, der gør det spændende at kigge på dem. De kan fint inddrages i læsningen og bruges som udgangspunkt for samtale.

Alt i alt en fin billedbog, jeg er sikker på, mange børn vil kunne lide.

Bogen får 4/5 stjerner: ****


Bonusinfo: Jeg har aldrig kunne slå falske bøvser/bøvse på kommando. Kan du?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar