torsdag den 23. marts 2017

Mellem himmel og helvede #1Af: Anne Christine Eriksen
Forlag: Dreamlitt
Sidenatal: 339
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar, men alle meninger er mine egne.

Mellem himmel og helvede er første del af en fantasyfortælling. Denne bog følger primært menneskedrengen Daniel, der lever i en helt anden verden end den vi kender. En verden hvor vampyrer, elvere, engle, drager og andre væsener ikke er unormalt. En verden der er præget af at have været i krig, men hvor der lige nu hersker ro. Lige indtil Daniels forældre bliver slået ihjel og ingen rigtig tager sig af det. Daniel beslutter selv at søge efter svar og finder pludselig sig selv midt i ødemarken, hvor roen ikke er helt så tydelig, og hvor det pludselig er meget godt, at Djævlens sønner måske kan hjælpe ham.
"[...] Hvad er det her?" spurgte han og så endelig ned på de få sider papir. Djævlekontrakt for mennesket Danilen Larsson stod der øverst, håndskrevet med elegante strøg og lige linjer. Lesta krydsede armene. "Min far siger, at din halskæde lyder interessant. Du kan komme med os for at finde tyven, til gengæld for at du giver os kæden, når vi er færdige." Han vendte ryggen til mennesket og gik over mod døren igen. "Skynd dig at skrive under! (citat side 111)
Selvom Daniel er vant til at leve i en verden med andre væsener, er han ikke vant til at færdes i et område uden regler og hvor den stærkeste overlever. Han er i høj grad afhængige af de manipulerende Djævlesønner. Både deres evner og viden kommer ham til gode, men han tvinges også til at indse en masse ting om sit eget liv. Og så er der Lesta, den ældste Djævlesøn. En smuk elver der bliver ved med at dukke op i Daniels tanker. Også selvom han forsøger ikke at tænke på ham.

Mellem himmel og helvede er en fantasyroman med gang i. Der sker rigtig mange ting, og der er rigtig mange væsener, navne og historier at holde styr på. Heldigvis formår forfatteren selv at holde rigtig godt styr på de røde tråde igennem fortælling, hvilket gjorde det nemt for mig som læser også at kunne følge med. Nogle gange i løbet af fortælling skiftes der synsvinkel, og man følger Lesta fremfor Daniel. Første gang personen skiftede, blev jeg et øjeblik forvirret, men senere hen var det ikke noget problem og fungerede egentligt meget godt.

Fortællingen tager udgangspunkt i mordet på Daniels forældre, hvilket også er den bærende historie hele vejen igennem. Dog er der også fortællingen om hvordan Lesta og Daniel bliver gladere for hinanden - og Daniels anerkendelse af sin egen seksualitet. To fortællinger jeg, i første omgang, havde svært ved at se, hvordan kunne flettes sammen og ikke være hver deres separate historie. Men det fungerer rigtig godt som bihistorie undervejs og givet et godt sammenspil mellem karaktererne.

En af de ting jeg især synes forfatteren er god til, er at beskrive følelserne hos de forskellige karakterer. Daniels sorg over forældrenes død og hans angst, da han møder de barske realiteter i ødemarken er virkelig godt beskrevet. Levende og så jeg virkelig kan sætte mig i hans sted.
 
Det eneste, jeg synes er ærgerligt for bogen, er forsiden. Den minder mig alt for mig om de dårlige bøger på foleskolebiblioteket. Forsiden giver mig, desværre, associationer til en lidt yngre målgruppe (og til 1990'erne, med den streg, den er tegnet med), hvilket jeg synes er synd, da jeg tænker, det ville være en god bog for de lidt større teenagere. Bogen rummer meget mere, end forsiden lægger op til - og det er synd, hvis nogen ikke læser den, alene udfra forsiden. Og vi ved jo alle sammen godt, at man tit dømmer en bog på dens cover. Uanset om det er fair eller ej!

Bogen får 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Der er gået en måend siden sidste indlæg. Det er virkelig ikke meningen. Jeg er bare så travl for tiden!

1 kommentar:

  1. Nu er jeg jo ikke så meget til fantasy, og jeg ville nok smutte hen over denne, hvis jeg stødte på den på biblioteksreolen. Ikke på grund af din ellers rigtig fine anmeldelse, som rent faktisk KUNNE give mig lyst til at læse den, men præcis på grund af forsiden.
    Jeg giver dig helt ret i, at det ligner noget fra 90'erne, måske endda midt 80'erne, og det er virkelig ærgerligt.
    Nu er jeg selvfølgelig også typen der virkelig dømmer en bog ud fra coveret. Især hvis jeg ikke kender den eller har hørt om den på forhånd.

    SvarSlet