søndag den 28. februar 2016

21 måder at dø
Af: Sarah Engell
Forlag: Carlsen
Sideantal:337
Originalsprog: Dansk

21 måder at dø er Stellas historie. En historie om grov mobning, ensomhed og et voldsomt fighter-gen. Stella er 15 år og har ind til videre fundet 21 forskellige måder at tage sit liv på. Måderne tildeler hun point og håber, at den ultimative måde, vil hjælpe hende til at få fred.

"21 måder. 21 Esc-knapper. Fristende og magnetiske, men også skræmmende og abstrakte og kvalmende befængt med LordOfTheDeads's livagtige beskrivelser af de døde, der går igen" (Citat s. 33).

Fred fra Amalie - hendes tidligere bedste veninde, der nu gør alt hvad hun kan, for at genere hende. Stella udsættes for sms-trusler, Facebook-hetz, udelukkelse og voldsomme youtubeklip. Og ikke nok med mobningen, skal Stella også forholde sig til sin mors død et år tidligere og sin deprimerede far, der gang på gang servere forloren skildpadde til aftensmad. En gang i mellem finder Stella en smule fred. Når klassekammeraten Filippa vil ses med hende eller når internetvennen Aum gider lytte og snakke. Men i takt med at mobningen bliver grovere, mærker Stella, hvordan de 21 måder trækker mere og mere i hende,

21 måder at dø er barsk læsning. Det er tunge teenagertanker, der bunder i så grov mobning, at jeg faktisk blev vred, mens jeg læste. Vred på denne verdens Amalier, der tror, at løsningen på deres egne problemer er, at lade det gå udover andre. Jeg føler ikke, at der har siddet en voksen og skrevet en "velmenende bog" om mobning, uden helt at vide, hvordan teenagere har det. Tværtimod formår forfatteren at skrive i et sprog og en tone, der suger mig helt ind i Stellas tanker og følelser.

Bogen bygges op, så en drastisk slutning er eneste løsning. En løsning jeg føler fladede en lille smule ud - men dog stadig en slutning, der på troværdig vis skelner en voldsom virkelighed, og hvordan man må forholde sig til den.

Bogen får 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Store dele af bogen er læst mellem 06.15 og 06.30 på vej på arbejde!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar