fredag den 31. juli 2020

Novellix - fire nyskrevne noveller af danske forfattere


Af: Tine Høeg, Josefine Klougart, Jacob Skyggebjerg og Thomas Korsgaard
Forlag: Novellix

Novellerne er modtage i gave fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Novellix er et vidundelrigt koncept. Hver novelle kommer i sin egen lille bog, der ikke er større, end den kan være i en lille skuldertaske. Måske der endda kan være en, i en lille clutch?
Novellerne kan købes hver for sig, men kommer også i små fine, gaveæsker, med i fire i hver. Denne æske indeholder fire, nyskrevne noveller. Dette er en lidt anderledes anmeldelse, men læs endelig med. Jeg kan kun anbefale novellerne.

Hver især er novellerne meget forskellige - de har jo også forskellige forfattere. Men der er alligevel nogle gennemgående temaer. Venskab, kærlighed og spilleregler i livet. Flettet ind i fine, små fortællinger, der på hver sin måde var både helt små og kæmpe store.

Personligt havde jeg kun stiftet bekendtskab med Tine Høegs værker, før jeg læste disse noveller, men har flere af de andre forfattere stående på reolen. Og glæder mig nu endnu mere til at læse noget fra dem. For det er jo også noget, sådan nogle noveller kan. De kangive en smag på, hvad en forfatter kan. Hvordan de skriver. Jeg er glad for, jeg har læst disse små værker, for jeg ved nu, jeg gerne vil læse mere.

Jeg har læst om hjertesorg, og hvordan man måske, måske ikke kommer igennem det, ved at kaste sig ud i en omgang reboundsex. Tine Høeg skriver som altid minimalistisk og så alligevel fyldt med så mange refleksioner, overvejelser og en enorm dybde.

Jeg har ladet Thomas Korsgaard hive mig ind i en fortælling om, hvordan venskaber ændrer sig med årene, uanset om man selv kan følge med. En sjov, men alligevel også sårbar fortælling om livets gang, eller mangel på sammen.

Josefine Klougart beskriver et landsbysamfund, hvor alting ikke er, som man tror, men måske alligevel, er helt som man tror. Hvor naboerne følger med hos hinanden, uden at kende dybden. Noget, jeg måske ikke ville have læst, hvis det havde været et længere værk - men dette gjorde mig kun mere nysgerrig på hendes værker.

Og til sidst har Jakob Skyggebjerg trukket mig med ind i den danske kulturelites overdådige fester og deres sammenspiste miljø, hvor man ikke ved, hvem man kan stole på, eller hvem der egentligt udnytter hvem.

Denne samling af noveller får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg elskede at arbejde med noveller i dansk. Både den korte, men ofte intense læseoplevelse, og hele den analyserende del. Disse noveller nød jeg dog mest som en læseoplevelse, og ikke som noget der skulle analyseres.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar