Sider

tirsdag den 21. august 2018

Mørke Rum

Foto taget og redigeret af Luna Mørup
Af: Kristina Aamand
Forlag: CarlsenPuls
Sideantal: 332
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Alle meninger er mine egne.

Sophia er sygeplejestuderende. Hun kommer fra en familie med muslimsk baggrund. Hun er træt af, hendes bror må gøre hvad han vil, mens hun skal hjælpe til derhjemme. Men nu er hun startet i praktik på Klinik for seksuelle overgreb. Noget der giver hende et lidt andet syn på verden.
"Da jeg fortalte hende, at jeg skulle i praktik på Klinik for seksuelle overgrab sagde hun: "Altså, det er jo forfærdeligt synd for de kvinder, men når man leget med tændstikker, så kommer der ild. Du burde bruge din uddannelse på at pleje rigtige patienter." (Citat side 7)
Det er ikke kun Sophia, der må forholde sig til, hvad der er overgreb, og hvad der ikke er. Parvatis forældre har valgt en mand til hende, og hun har svært ved at leve op til hans krav. Maysun er jomfru - men nu er hun blevet gift. Og hvordan er det så, man gør? Elias, Sophias bror, er vild med Nanna, men bliver et mareridt, efter han endelig får mod til at snakke med hende. Og hvem er pigen, der ligger på sit værelse om natten og bare venter på, døren går op?

Mørke Rum er en grusom roman. Grusomt god. Den består af flere fortællinger der flettes sammen undevejs, og det gør den godt. Læseren bliver udfordret og tvunget til at forholde sig til, hvad der er overgreb og hvad der ikke er. Hvem er offer, og hvem er gerningsmand? Det er en roman med mange, forfærdelige detaljer; den er ikke for sarte sjæle.

Det kan ikke være nemt at skrive om så ubehagelige ting som overgreb og voldtægt. Men forfatteren gør det godt. Det er tydeligt, at hun selv har arbejdet med disse ting. Sproget er flydende og karaktererne er troværdige. Siderne vendte sig selv og fortællingen har sat sig i mig.

Det er svært ikke at spoile noget fra romanen, når jeg fortæller om den, så derfor vil jeg ikke skrive så meget om handlingen. Til gengæld vil jeg rigtig gerne slå et slag for, at denne bog bliver en del af pensum for elever i de større klasser. Romanen sætter spørgsmåltegn ved hele offer/gerningsmand-konstellationen. Samtidig beskriver den meget indgående de tanker og følelser man kan have som offer, som pårørende, som udenforstående, som fagperson. Der belyses så mange vinkler, uden det bliver for meget.

Romanen er grusom. Der er ubehagelige scener. Der lægges ikke fingre i mellem - og alt beskrives. Og det er vigtigt. Det er godt! Der skal tales højt om de her ting. Overgreb må ikke fejes ind under gulvtæppet. Overgreb er allerede tabu, men denne bog gør sit, til at få sat det på dagsordenen. Vi er nødt til at forholde os til, at den slags sker. På mange flere måder, end vi har lyst til at tænke på.

Tak, Kristina, for at skrive denne roman!

Bogen får 5/5 stjerner: *****.

Bonusinfo: Jeg er vild med, at der lige er et såkaldt "påskeæg" til dem der har læst For enden af din pegefinger af samme forfatter.

1 kommentar: