torsdag den 6. september 2018

På vej mod Sophie


Af: Line Lybecker
Forlag: Calibat
Sideantal: 330
Originalsprog: Dansk

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlag/forfatter. Alle meninger er mine egne.

Sophie har altid følt sig anderledes. Mest af alt fordi der står Mikkel på hendes sygesikringskort - og der hænger en ting mellem hendes ben. Det hører ikke til hos hende. For Sophie er en pige. På trods af hun blev født som en dreng.
"Nu hvor mor og far kendte sandheden, og jeg vidste at de bakkede op, så var alting også blevet lettere, men det stadig ikke sjovt at gå i skole. Derhjemme og når jeg talte med Emil, kunne jeg lade som om alt var som det skulle være, men i skolen, eller bare når jeg talte med Oliver og Laura, mine venner, så slog navnet luften ud af mig. Den eneste mulighed hvis jeg skulle kunne holde ud at eksistere frem til sommerferien, var at komme ud til klassen." (Cita side 24)
Sophie ved, at hun er Sophie. Men udover hendes forældre, er der ingen der ved det. Jo, Emil hun skriver med fra nettet, men han ved selvfølgelig ikke noget om Mikkel. Der er så meget at holde styr på - især nu, hvor hun begynder til samtaler på Sexologisk Klinik. Vil hun blive godkendt til behandling, så hun endelig kan blive den, hun føler, hun er? Hvordan vil klassen tage det, når hun kommer ud? Bliver det hele nemmere, når hun flytter til København og kan starte forfra, på et gymnasium, hvor ingen kender hende? Og hvad med Emil? Han vil gerne se billeder - og måske mødes med Sophie. Men han ved jo intet om Mikkel.

På vej mod Sophie er en rigtig fin fortælling om Sophie, der ikke er født som pige. Jeg har kun læst te par andre bøger, der behandler samme tema, og har derfor ikke så meget at holde den op mod. Og jeg ved ikke ret meget om det, at være transkønnet. Jeg ved dog, hvordan det er at skulle 'komme ud' overfor venner og familie som homoseksuel. Jeg kan genkende nogle af tankerne og følelserne hos Sophie - og det er jo rigtig vigtigt i en bog, der behandler store, menneskelige temaer. At det er genkendeligt.

Bogen har et fint og ungt sprog, der passer til målgruppen, men jeg bryder mig ikke om den måde, der er sat komma på. Selv sætter jeg kommaer efter "kryds og bolle"-reglen, og det følger denne bog ikke. Det er noget, jeg lægger mærke til og som generer mig - men da jeg ikke kender til alle kommaregler, ved jeg ikke, om det er forkert. Desuden kunne bogen godt trænge til en ekstra korrekturlæsning. Der er steder, hvor teksten skifter skrifttype, og jeg synes, der er en del fyldord, der kunne være slettet, men det er nok mest smag og behag.

I virkeligheden er det vigtigste også historien. Og jeg synes, den holder. Især den sidste halvdel. I begyndelsen følte jeg, der blev sprunget lidt for let henover nogle ting. Sådan ala: "Så var det næste dag og noget nyt skete." Som om der manglede noget. Historien sprang lidt for hurtigt videre. Men det bliver helt klart bedre undervejs - og det er jeg glad for.

Jeg følte med Sophie. Jeg var nervøs med hende, krydsede fingre for hende og kunne føles hendes sorger og glæder. Og dét er vigtigt for mig, når jeg læser. Forfatteren har formået  at få følelser og tanker rigtig godt beskrevet. Det er fedt!

Bogen får: 4/5 stjerner: ****.

Bonusinfo: Jeg har læst noget andet af samme forfatter, men har ikke anmeldt det på bloggen. Måske jeg burde får det gjort!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar